Divatszimbólum: Levi 501 farmer

Frissítve: 2008. márc. 10., 11:46 | Megtekintve: 10061

A világszerte jelképpé vált farmernadrág múltjáról és jelenéről szól a FemaleFirst divattörténelmi sorozatának második része.


Bár Levi Strauss-t kinevezték a farmer feltalálójának, a nadrág eredeti ősét valószínűleg olasz matrózok viselték, és csak a 16. században érkezett meg az akkori világ középpontjának számító Britanniába. A német származású Strauss 1872-ben alkotta meg az első Levi 501 modellt, melyet a kaliforniai bányászok munkaruhájának szánt. A fizikai munkások és cowboyok körében azonnali népszerűségre tett szert a zipzár helyett gombokkal felszerelt, zsebeinél és varrásánál megerősített – ezáltal pedig szinte elnyűhetetlenné tett – ruhadarab. Nemzetközi elterjedése akkor kezdődött, mikor a II. világháborúban az amerikai katonák stílusa, ezzel együtt pedig az általuk viselt farmernadrág is divatba jött Európában.

Végül az 1950-es években a szórakoztatóipar adta meg a meghatározó, nagy lökést a Levi 501 népszerűségének, mikor olyan hírességek testét díszítette, mint Elvis Presley, James Dean vagy Marlon Brando – ettől a pillanattól kezdve tehát a farmer végleg belépett a divatszimbólumok közé.
Az elmúlt évtizedekben a Levi 501 rengeteg korszakot és stílust megélt, színe és szabása sokszor meglepően eltért az eredetiként megismert formától. A farmer ennek ellenére mindig alkalmazkodik a kor elvárásaihoz, és az aktuális divatnak megfelelő átalakítások dacára is megmarad klasszikus darabnak.

Ajánljuk még:
h3. Farmerek a piactéren



Kapcsolódó márkák: Levi's


Ajánljuk még

A tökéletes farmer: Levi’s Curve ID

Nyereményjáték: 501-es farmerek várnak gazdára!

Gaultier szerint ilyen a farmer

Exkluzív Levi's bolt nyílt az Andrássy úton

Új és trendi: Levi's 519 férfi farmer

Így nyert háborút a farmer

A világ legkényelmesebb farmere: Jeggings

Boltokban hollywood új kedvenc farmere

Levi's 2014 ősz-tél - A kaliforniai életérzés