Jean Paul Gaultier divattervező blog

Gaultier a dalfesztivál döntőjében

Frissítve: 2008. máj. 15., 12:10 | Megtekintve: 2896

Megdöbbentően új oldaláról mutatkozik be Jean-Paul Gaultier - részt vesz a 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválon, de most nem divattervezőként.

A divatvilág rendbontójaként számon tartott Jean-Paul Gaultier az utóbbi időkben sem unatkozik. A tengerészkék csíkokért rajongó tervező márciusban azzal kavarta fel a kedélyeket, hogy új Hermes kollekciója bemutatóján égő cigarettát adott az elegáns szőrmekabátot viselő modell kezébe.

Gaultier-Hermes kollekció dohányzó modellel

Ráadásul ebben a hónapban láthatjuk őt egy meglepő szerepben is, mivel a 2008-as, belgrádi Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének francia kommentátora lesz. A május 24-én adásba kerülő műsorra Gaultier saját bevallása szerint izgatottan készül.

“Gyermekkori álmom válik most valóra, régen mindig néztem a Dalfesztivált. Bár mi franciák elég sznobok vagyunk, és az utóbbi időkben sajnos túl kommerszé vált a műsor” – nyilatkozta Gaultier, aki rendszeresen öltözteti a résztvevőket. 1998-ban például Dana International, a transszexuális izraeli előadó, 2006-ban pedig a görög induló, Anna Vissi fellépőruháját tervezte meg.

Anna Vissi Gaultier ruhakölteményében

Ajánljuk még:
h3. A Vanity online piactere



Divatnevek pontosan és szépen

Frissítve: 2008. márc. 17., 12:23 | Megtekintve: 11447

Eddig Nicolas Ghesquière vagy Yves Saint Laurent nevének helyes kiejtése komoly fejtörést okozott, de a Wall Street Journal most eloszlatja a félreértéseket.

A divat nyelve a francia, de az olasz és angol anyanyelvű tervezők munkái is sok új szót és kifejezést csempésztek a köztudatba, ezért az ember a számtalan márka és divatdiktátor közt úgy érzi, lehetetlenség minden név helyes kiejtését megtanulni. A Wall Street Journal útmutatójának köszönhetően ebben most segítséget kapunk.

A magyaroknak szerencséjük van az olasz Ungaro és Bulgari nevével, mivel ezeket mi fonetikusan is helyesen ejtjük ki. Nehezebb falatnak bizonyul a legendás francia Jean Paul Gaultier (zsan pól gutyié) vagy a Balenciagát 25 éves kora óta igazgató Nicolas Ghesquière (nikolá geszkierr) neve. Tavaly a marokkói születésű Alber Elbaz (álber elbáz) felkerült a Time magazin 100 legbefolyásosabb embere közé, nevét mégis sokat helytelenül ejtik ki.
Az 1755 óta órákat gyártó Vacheron Constantin (vaseró konsztanten) svájci márka rendesen megizzasztja külföldi vásárlóit, akár a kozmetikumokat, ruházatot és kiegészítőket kínáló francia Givenchy (zsivansi).
Elkelhet a segítség a spanyol királynő által kedvelt, exkluzív luxuscikkeket és ruházatot gyártó Loewe (lóeve), a ma már világszerte 300 butikot üzemeltető Zegna (zénya), és az eredetileg rendelésre készülő gyermekruha tervezéssel foglalkozó Lanvin (lonven) kiejtéséhez is. A legfontosabbak persze a klasszikus nagy nevek, mint a táskák terén ma is elsőszámú Louis Vuitton (lúi vitton), a világhírű és viszonylag fiatal Versace (verszácse) márka vagy a hetvenes éveiben járó, visszavonult divattervező Yves Saint Laurent (iv szan loran).

További segítségként a The Wall Street Journal online cikkében meghallgatható az összes itt felsorolt név helyes kiejtése, egy anyanyelvű francia hölgy prezentálásában.


Az év hölgye felkérte az évezred tervezőjét

Frissítve: 2008. febr. 19., 15:52 | Megtekintve: 1556

Kylie Minogue és Jean-Paul Gaultier összerakják, amijük van, hogy felejthetetlenül fergetegessé tegyék a KylieX2008 koncert körutat.

Kylie Minogue nagyon boldog lehet mostanában, hiszen megkapta az Elle Style Awards gálájának egyik legrangosabb kitüntetését, a 2008-as Év Hölgye díjat. A minden évben Londonban megtartott eseményt a divatvilág Oscar-díjának is nevezik, és a szakma igen nagyra becsüli.

Ennek örömére Kylie az idei, KylieX2008 nevű koncert körút kedvéért maga mögött hagyta Dolcét és Gabannát, helyettük pedig a francia Jean-Paul Gaultier kreativitására bízta külsejének újraalkotását. Ezt Kylie stylistja, William Baker árulta el a publikumnak, mikor véletlenül elkotyogta, hogy együtt dolgozik Gaultier-val az új kosztümökön. Baker elismeréssel nyilatkozott eddigi közös munkájukról, majd hozzátette: “Kylie idén tölti be a negyvenet, és a ruhákat is ennek megfelelően tervezzük. A színpadon látni lehet majd, milyen szépen öregszik.”

Mivel Gaultier felelős Madonna világhírűvé vált, csúcsos melltartójának megtervezéséért, mindenki arra számít, hogy ezúttal is maradandót és egyedit fog alkotni, amivel Kylie Minogue hasonlóképp beírja magát a divattörténelembe. Bár az énekesnő most lép a negyedik X-be, új színpadi viselete a divattervező csapat szerint nem próbálja leplezni ezt a tényt. “A popszakmában nehéz fiatalosnak maradni, úgyhogy minek erőlködjünk? Kylie zenei karrierje amúgy is egy állandó fejlődési folyamat.”

Ajánljuk még :
h3. Újdonságok a piactéren