A magyar lány, akinek ruhái újrafestik a világot - TIMARCS

Frissítve: 2014. márc. 11., 15:16 | Megtekintve: 158637

TIMARCS személyében a magyar divatvilág egyik kezdő, ám máris önálló tervezőjét ismertük meg. Lebilincselő elképzelései a világról és a stílusról már első kollekciójának fotóin is átütnek, interjúnkban pedig a divattervezői lét kezdetéről mesél.


"A minimál, mint irányzat számomra olyan, mint mikor a festő elővesz egy teljesen új vásznat és elkezd festeni. De ne egy hagyományos vásznat képzeljünk el... Inkább egy olyat, amin újra tudjuk festeni a világról kialakult képünket" - mondja munkája kapcsán Tímea Mária, vagyis TIMARCS, a magyar tervezőlány.

Ifjú kezdőként máris saját műhelye, emellett pedig kialakult stílusa és véleménye van. Konkrét elképzeléseket, hangulatokat szeretne ruhái által nem pusztán közvetíteni, de szó szerint ráadni azokra, akik műveit viselik.

Karrierjét megalapozva kijárta a Budapesti Divatiskolát és a Szabómester Szakképző Iskolát, gyakorlatát pedig a Luan by Lucia Divatháznál töltötte, majd azonnal önállósította is magát a divat világában. 2014. januárjában állt össze első kollekciója, melyet érdemes megnézni, és még érdemesebb beszélni róla.


Interjú: TIMARCS, egy izgalmas magyar tervező

Egy nagyon különleges vizsgamunkával végezted el a Budapesti Divatiskolát… Mi volt az?

A vizsgamunkámnak a “DNS” címet adtam, és egy kérdés inspirálta: vajon van-e intelligens tervezője a világunknak? Talán túlságosan összetett és meglepően precíz a világ ahhoz, hogy mindez a véletlen műve legyen... Ebben az esetben pedig az is elképzelhető, hogy életünk történéseit az ösztöneink, vágyaink irányítják, és nem elsősorban a tudatos cselekvéseink. Vagy talán túl messzire mentem volna?

Miben térnek el ruháid más tervezők munkáitól, mi az a csakis rád jellemző plusz, amit máshol hiába is keresnénk?

Tervezéskor törekszem a harmóniára, a váratlan megoldásokra, és keresem az asszimetrikus formákat. Ruháim hétköznapokra és alkalmi viseletre egyaránt alkalmasak. Ez nyilván anyagválasztás kérdése is. Minden ruhadarabot igyekszem olyannak megálmodni, amitől a viselője letisztultságot, erőt, és tudatosságot sugároz.

Emellett viszont minden alkotásod a hétköznapokban is hordható.

Igen. Azt vallom, hogy a viseletünk legyen kényelmes, praktikus, és azt tükrözze vissza, akik valójában vagyunk.

Hogyan indult el a te saját történeted a ruhák világában, hogyan váltál önálló, saját kollekciókat megalkotó tervezővé?

Gyakorlati időmet a Luan by Lucia Divatháznál töltöttem, ahol bevontak komplex tervezési feladatokba is, megadva ezzel a lehetőséget a kreatív munka kibontakozására is. Átfogó feladatokat kaptam, mely a kreativitást, időkihasználást, hatékonyságot, logisztikát, szépérzéket tükrözte. Tanulmányaim elején 2 éves szakképzésben vettem részt. Ebben az időben már készítettem ruhákat, amikhez egy budapesti kézműves boltban lehetett hozzájutni. Időközben sikerült minden eszközt beszerezni, amikkel kialakítottam otthon egy kisebb műhelyt. Később részt vettem pályázatokon keresztül meghirdetett divatbemutatókon, fotózásokon, és megszületett az első kisebb kollekcióm is. Így kezdődött minden.

Tegyük fel, hogy nincsenek képek feltöltve egy, az új kollekciódról szóló cikkhez. Hogyan írnád le a ruhákat azok számára, akik nem látják őket, de szeretnék elképzelni?

A színválasztáskor kerülöm a túl harsányat, többnyire a szabásvonalakra helyezem a hangsúlyt. A fehéret, szürkét, és a pasztell árnyalatokat kedvelem leginkább… Kiegészítésként nem zárkózom el az élénk színektől sem, mint mondjuk a neon pink, az almazöld, esetleg az arany vagy az ezüst. Az anyaghasználatot tekintve jersey textilekkel szeretek dolgozni leginkább, azok közül is a viszkózzal. Ez természetes alapanyagú fenyőgyantából készül, és nincs sportos jellege, mint a pamutnak. Állati bőrt és szőrmét egyáltalán nem használok, semmilyen formában!

Aki szeretné nyomon követni munkádat, hol tudja tartani a kapcsolatot veled?

Épp nemrég, 2014. januárjában készült el weboldalam, ami a www.timarcs.com címen érhető el. A “timarcs”, mint márkajelzés a Tímea Mária utóneveimből állt össze, a logót pedig egy életfa medál ihlette. Emellett Facebookon is megtalálható vagyok, a TIMARCS saját oldalán keresztül.

Hol tudják a ruháidat beszerezni a vásárlók?

Ha bármelyik ruha megtetszett a látottak közül, a márka webshopjában bármikor megrendelhető!

Fotók: Tóth Eszter fotográfus

Smink: Kánnai Piroska

Haj: Bodnár Beáta

Modell: Malina van Lauvan



Kapcsolódó márkák: Timarcs


Ajánljuk még