A steampunk diktálja a jövő évi divatot?

Frissítve: 2013. febr. 8., 07:28 | Megtekintve: 25275

Terjed a steampunk, a vintage-viktoriánus stílusirányzat, s népszerűsége várhatóan egyre csak növekszik, hisz idén már a Prada is bemutatta saját steampunk kollekcióját. Jövőre vajon trend lesz belőle?


Az IBM kereskedelmi trendeket fürkésző elemzése szerint a következő évek divatját várhatóan erős steampunk hatások alakítják majd. A magyar USE unused tervezője szerint a közösségi oldalak itthon is erősen hatnak a divattrendek terjedésére, de a steampunk hullámra még várnunk kell.

A steampunk a sci-fi és a történelmi fantasy különleges keverékeként azonosított filmzsáner és stílusirányzat, mely a 19. század végének, a 20. század elejének nagy elméi – Jules Verne, Nikola Tesla, H.G. Wells – által elképzelt jövőutópiákból építkezik, és az ipari forradalom mechanikus gépeinek furcsa evolúcióját vetíti elénk.

A steampunk hangulat leginkább olyan filmekben ragadható meg mint a 2006-ban rendezett Tökéletes trükk vagy a Will Smith főszereplésével forgatott Vadiúj Vadnyugat. Ami pedig a divathoz fűződő kapcsolatát illeti, a viktoriánus viselet igencsak merészen újragondolt, “punkosított” változataként aposztrofálható.

Gőz és rozsda

Az IBM felmérése szerint Amerikában a steampunk társadalmi és kulturális hatása egyre erősebb: az elmúlt három évben csak a közösségi oldalakon tizenegyszeresére nőtt a stílusirányzathoz kapcsolódó diskurzus és tartalom. Olyan sztárok azonosulnak a trenddel mint Rihanna, aki legutóbb a Paralimpiai Játékok megnyitóján adott steampunk látványba csomagolt koncertet, vagy Lady Gaga, aki nemrég neo-viktoriánus öltözetben pózolt egy fotózáson.

A jelenségre a kereskedelem is felfigyelt, a Prada Gary Oldmannel és William Defoeval bemutatott őszi-téi férfi kollekciója egyértelműen a steampunk jegyében készült – az haute couture pedig gyakran már a következő szezonban utat tör a szélesebb tömeg felé is, mielőtt egy divatirányzat világszerte elterjedhet.



Kapcsolódó márkák: Prada


Ajánljuk még

Trendi karácsonyfák 2009-ben