Pierre Cardin divattervező blog

Párizs valóra váltja Lacroix elfeledett álmát

Frissítve: 2007. nov. 12., 10:00 | Megtekintve: 1563

A csúfos fiatalkori bukás után most mégis beteljesül egy régi vágy, mikor „Christian Lacroix, a divat története” címmel kiállítás nyílik Párizsban.

Hat évesen fedezte fel a régi kosztümök iránti rajongását, és később beleásta magát a művészettörténet mélységeibe is azért, hogy múzeumi kurátor lehessen, ám sikertelen vizsgái miatt inkább a divattervezés felé fordult. Most, 20 évvel később már az ő kreációi is megtöltenének egy saját tárlatot, ám ő elutasította a francia iparművészeti múzeum ajánlatát.

„Önreklámozás helyett azokat a történelmi viseleteket akarom inkább megmutatni, amik engem is megihlettek” mondta Christian Lacroix, aki álmait beteljesítve most kurátorként próbálhatja ki magát. Végül 500 olyan darabot választott, melyek a legmeghatározóbbak egy-egy kor divatjában, egészen a 18. századba visszanyúlva. Mindezt szembeállítja 90, a sajátos Lacroix design jegyeit viselő haute couture darabbal.

A párizsi divat 200 éves történelme előtt tisztelegve olyan francia tervezők alkotásai is megtekinthetők, mint Yves Saint Laurent, Christian Dior, Pierre Cardin vagy Jeanne Lanvin. A tárlat üzenete, hogy a divat ismétli önmagát, és ahogyan Lacroix a régi korokból vett inspirációt, az ő kreációi is megihletik majd a jövő nemzedékeit.