A retro nem volt cél...

Frissítve: 2010. dec. 3., 06:00 | Megtekintve: 2292

Interjú Belicza Beával, a nyolcvanas évek ikonikus szabadidőruháit újrateremtő Seme Original Kft. munkatársával a Méta és Senior márkák újraindítása kapcsán.


Időtálló értékek, minőségi termékek, egyedi tervezésű, tökéletesen kivitelezett, hordható, magyar szabadidőruhák – néhány alapelv, amelyek mentén nemrég újraéledt a Senior® és a Méta® szabadidő-ruházat. A Tisza cipő megjelenése után nem sokkal, Magyarországon újabb hazai ’cuccokban nyomulhatnak’ underground-erek.

- Hogyan jött az ötlet, hogy az egykori márkákat felélesszétek?

- Tinédzserként mi magunk is hordtuk ezeket a ruhákat, amikre már akkor is csak turkálókban, vagy a nagyszülők szekrényében akadhattunk rá. Szerettük őket, mert amellett, hogy jól néztek ki, kiváló volt a minőségük is, hiszen amikor készültek, itthon még virágzott a textilipar: jó szakemberek, időtálló ruhákat készítettek.

- Hogyan kezdtetek bele?

- Több évig dolgoztam marketing területen, így az indulással nem voltak gondjaim. Kitaláltam, hogy visszahozom ezeket a márkákat, de a retro nem volt cél, csak hogy adjunk valami jót a múltból. A Senior és a Méta hivatalos utódcég nélkül vonult ki a piacról, a márkákat magánemberek birtokolták, s tőlük szereztük meg a jogokat a forgalmazásra. Miután ezek megvoltak, már csak az üzleti tervet kellett kidolgozni és beindítani a vállalkozást.

- Mennyi idő alatt sikerült megvalósítani a terveket, s elkezdeni a forgalmazást?

- A tervek hamar kész lettek, hiszen alig vártuk, hogy dolgozhassunk rajtuk. A gond inkább a ruhák legyártásával volt: nagyon nehéz volt megtalálni az igényeinknek megfelelő minőségű kelméket és olyan varrodákat, akik azt készítik, amit kérünk. Egy haldokló iparágban indultunk el egy ötlettel, s a textilipar gondjai ránk is hatással voltak. A legnagyobb probléma az, hogy sok helyen kicsit fordítva ülnek a lovon, azaz nem a megrendelő diktál, hanem a gyártókhoz kell igazítani az elképzeléseket. Rengeteg textilt teszteltünk, mire megtaláltuk azt a minőséget, ami megfelelt az elvárásainknak: nem nyúltik, nem bolyhosodik és színeiben is illik az általunk megálmodott Senior és Méta stílushoz.

- Milyen alapanyagokkal dolgoztok?

- Ezt a típusú kelmét Magyarországon csak a SeMe ruháinak állítják elő: 50 százalék duplafalas poliészter adja a külső fényes megjelenést, és 50 százalék kevert pamutból van a felsők belső része, amitől kellemes viselni. A passzék száz százalékban poliészterből készülnek, hiszen csak ebben a formában maradnak tartósak. Ez az arány tulajdonképpen egy jól bevált mix, hiszen a Senior és Méta egykori ruhái még ma is tartják formájukat és színűket.

- Az indulás kapcsán arról adtak hírt, hogy egy kreatív csapat dolgozik a terveken…

- Igen, jelenleg három fiatal tervei vannak forgalomban. A tervezők és a fotósok lelkes és termékeny tízen-húszon éves kreatív ismerőseink, barátaink, akiknek van affinitásuk megtervezni egy-egy ruhadarabot, noha nem feltétlenül van textilipari jártasságuk. Azért őket kértük fel, mert a Senior és a Méta célcsoportjának tagjaiként biztosan olyan ruhákat terveznek, amit a fiatalok is szívesen viselnek. Érdekes, hogy amikor felkértük őket a tervek elkészítésére, pontos instrukciókat nem adtunk, ettől függetlenül mindenki a régi vonalak, stílus mentén indult el, és úgynevezett old school stílusú szabadidő felsőket tervezett.



Ajánljuk még