Mit is jelent az Haute Couture?

Frissítve: 2008. jan. 12., 12:15 | Megtekintve: 9561

Csakis egyszer viselt ruhák, párizsi divatházak, különc tervezők, hordhatatlan ötletek és a francia divatvilág szabályai.


Ahhoz, hogy egy divatház reklámkampányaiban hivatalosan is használhassa az áhított haute couture kifejezést, és megkapja a couture ház címet, a következő fontos követelményeknek kell megfelelnie:

- Privát ügyfelek számára megrendelésre gyártott, egyedi darabokat kínál.

- Párizsban saját szabászatot működtet, legalább 15 tagú stábbal.

- Minden évadban bemutat egy minimum 35 darabos kollekciót a párizsi közönségnek.

A Chambre syndicale de la haute couture szigorúan ellenőrzi az haute couture cím hasznalátatát, ami szó szerint „magas szintű szabászatot” jelent. A kritériumokat 1945-ben állították fel, de azok betű szerinti betartása máig is kötelező jelleggel bír.

Gyakran látni különös, formabontó haute couture ruhákat a kifutón, amelyeket a kritikusok néha hordhatatlannak minősítenek. Ezek a darabok teljesen egyediek, általában megrendelésre vagy egy bizonyos alkalomra, kizárólag kiváló minőségű anyagokból készülnek. Egy ilyen luxusviseleten minden kézzel varrt és kidolgozott, még az utolsó gomb mintáját is külön a ruhához tervezték, és nem ritkán meghökkentően drága anyagokat, például gyémántot vagy aranyat használnak fel hozzá.

A kifutókon bemutatott haute couture darabokat ritkán sikerül eladni, leginkább csak a divatház presztízsének emelését szolgálják. Igazi profitot inkább a prêt-à-porter – a mindennapi viseletre tervezett, sorozatgyártott – kollekciók hoznak. Elsőként a híres, angol couturier Charles Frederick Worth tervezett ruhákat ügyfeleinek saját, egyedi elképzeléseik alapján, így őt tekinjük a mai haute couture atyjának.

Ajánljuk még:
h3. Legújabb kollekciók a piactéren



Ajánljuk még

Mit is jelent a Prêt-à-Porter?

Téged is érint a vanity sizing. Ismered?