Trendi helyek Budapesten: Spájz

Frissítve: 2011. máj. 4., 09:00 | Megtekintve: 5217

A város legérdekesebb helyei közül most egy olyat emelünk ki, amit a vintage stílus és a kényelmes különcség hívei fognak imádni: a belvárosi Spájzot.


A Spájz Étterem a nevével ellentétben nem egy belváros sarkában eldugott, szimpla étel-ital tároló, sőt! Eklektikusan spájzhangulatú homlokzatával meglepő, figyelemfelkeltő és hihetetlenül hívogató már az első perctől.

Mostani látogatásunk apropója az étlap megújításának barátságos, otthonos kóstolással és borozással egybekötött bejelentése volt. Maga a belső tér is átalakult, milliónyi apró részlettel és egy falusi nagymama konyhájának hamisítatlan hangulatával átszőve.

Hosszú ideig el lehet itt üldögélni egy pohár borral, és közben szemünkkel fedezni fel a berendezést: ódon könyvek izgalmas címekkel, érdekes alakú üvegek, régi utca- és reklámtáblák, százéves konyhafelszerelések, parafadugókkal megtöltött csetreszek, antik fényképek és emléktárgyak nagyszüleink korából.

A háznál a füstölt kolbász, a sonka, a tarja és a húsos szalonna szép vékonyra vágva és gusztusosan felrakva pácolt sajttal, hagymával, almával, olajbogyóval fatálcán kerül a vendég elé.

A “nagymama konyhája” hangulatot persze legjobban az ételek és italok szolgáltatják. Az új étlap minden fogását egy közeli kistermelő hozza be a városba, így biztos, hogy a húsok, zöldségek, tészták és kenyerek mind valódi, adalékanyagoktól mentes, a falusi békeidők miliőjét idéző alapanyagok. Nincs a konyhában semmi olyan, amit nagyanyáink ne ismernének fel vagy használtak volna konyháikban, mikor az éhes szájaknak alkották meg napról-napra az egyszerű, de minőségi kosztot. Mi is megkóstoltuk, így bátran mondhatjuk, hogy valóban mennyei!

Szomjat oltani hazai kis pincészetek finom boraival lehet, de szikvizes fröccsöket is kapni, amihez a hozzávaló szikvizet Budapest egyetlen – régi szódásüveget is töltő – szódás mestere tölti a Spájznak.

Ugyanez az igényes választás jellemző a borokra és pálinkákra is. Az italkínálatban itt ugyan nincsen kóla vagy más műanyag – kaphatunk viszont isteni házi szörpöt vagy limonádét, válogatott termelői borokból bármilyen ízlésünkhöz illőt, illetve Panyolai pálinkákat is. Érdekesség, hogy a tulajdonosok egy meglepő szempont alapján választották a Panyolait: az üvegeik letisztult, egyedi szépsége miatt, ami a hely belsőépítészeti igényességét elnézve azért igencsak érthető kritérium. Nincs is más, ami ennél a pálinkánál méltóbban koronázhatná meg egy valódi “spájz” kínálatát.

Tehát ha a VI. kerületben járva egy kellemesen vintage hangulatú, borozgatással és zongoraszóval egybekötött házi (est)ebédre vágysz, feltétlenül térj be a Spájz-ba – magával fog ragadni a hangulata.

Elérhetőség:

Cím: 1065 Bp., VI. kerület, Lázár utca 7.

Weblap: aspajz.hu

Képek a Spájzból:



Ajánljuk még


Kommentek

Gabi – 2011. máj. 4., 12:24

jónak tűnik :-)